Zorg only

3 belangrijke hygiëneregels voor zorginstellingen

Geplaatst op

In de zorg is het uiterst belangrijk dat er sprake is van een goede hygiëne. De belangrijkste reden hiervoor is natuurlijk dat er mensen in het ziekenhuis of de zorginstelling aanwezig zijn bij wie een infectie door een bacterie, een virus of een parasiet een uiterst problematische situatie kan opleveren. Er zijn daarom belangrijke regels op het gebied van het hanteren van goede gebruiken als het gaat om hygiëne die vooral in de gezondheidszorg van groot belang zijn. In deze blog behandelen we 3 uiterst belangrijke regels en protocollen voor het hanteren van een goede hygiëne in het ziekenhuis, de zorginstelling, de huisartsenpraktijk of de privékliniek. 

Regel #1: Goede hygiëne bij het zorgpersoneel

Het zorgpersoneel staat in nauw contact met de patiënten en cliënten van de gezondheidsinstelling. Het is daarom niet vreemd dat een goede hygiëne bij het zorgpersoneel een van de belangrijkste zaken is omtrent hygiëne regels en protocollen in een zorginstelling. Het zal je verbazen, maar pas sinds 100 jaar is het gebruikelijk dat medisch personeel hun handen wassen alvorens zij patiënten behandelen. Een goede hygiëne bij het zorgpersoneel is daarom de eerste hygiëneregel op deze lijst. 

Regel #2: Goede hygiëne in het restaurant

De meeste zorginstellingen en ziekenhuizen hebben vaak ook enige horecafaciliteiten. Je hoort natuurlijk ook een restaurant bij of een andere vorm van horecagelegenheid voor de bezoekers en patiënten. Vanzelfsprekend geld erin dergelijke restaurants ook een hoge standaard wat voor wat betreft hygiëne. Al het voedsel in restaurants, dient uitvoerig getest te worden. Dit kan gedaan worden door levensmiddelenanalyse door bedrijven zoals TLR International.

Regel #3: Goede hygiëne bij het gebruik van medische instrumenten

Tenslotte geldt in alle zorginstellingen dat er heel zorgvuldig omgegaan moet worden met het medisch instrumentarium. Er zijn een hoop medische instrumenten die enkel eenmalig worden gebruikt. Andere medische instrumenten dingen na elk gebruik grondig te worden gereinigd om het volledig vrij te maken van bacteriën en andere gevaarlijke micro-organismen.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden