Zorg only

3 Soorten letselschade

Geplaatst op

Letselschadeclaims zijn claims die worden gedaan door mensen die slachtoffer zijn van bijvoorbeeld een ongeluk en hierdoor materiële en/of immateriële schade geleden hebben. Deze is niet door hunzelf veroorzaakt. Eén van de belangrijkste dingen die een slachtoffer na zo’n ongeluk moet doen, is uitzoeken of er een financiële compensatie tegenover de letselschade staat. Elke keer is de hoeveelheid financiële compensatie anders, omdat elke keer gekeken moet worden wat de schaal en ernst van het ongeluk is.

Economische schade

Letselschade heeft een directe impact op de financiën van een slachtoffer. Dat komt omdat er bij letselschade vaak medische kosten worden gemaakt. Deze kosten kunnen natuurlijk heel erg variëren. Een bezoekje aan de fysio kan soms genoeg zijn, maar er zijn ook gevallen waar chirurgische ingrepen nodig zijn en waar dan lang herstel bij komt kijken. Dit herstel zorgt dan weer voor indirecte economische schade. Bijvoorbeeld dat je een tijd niet kan werken.

Niet-economische schade

Soms kan letselschade ook voor mentale schade zorgen, denk bijvoorbeeld aan een trauma dat je kan overhouden aan een auto-ongeluk. Hier kan je dan weer psychiatrische zorg voor krijgen wat ook vergoed kan worden door een letselschadeclaim. Het kan namelijk voorkomen dat je mentaal aan het lijden bent na een ongeluk. Of het kan zo zijn dat je een verlaging in levenskwaliteit ervaart na een ongeluk. Ook kan deze verlaging komen door het verliezen van bijvoorbeeld ledematen of werking van zintuigen. In extreme gevallen zijn er doden gevallen, dan kunnen familieleden mentale schade oplopen waar ook een claim voor is, dit noemen we smartengeld.

Strafrechtelijke schade

Hoewel economische en niet-economische schade het grootste deel van de schadeveroorzakers zijn, zijn er ook gevallen waarin strafrechtelijke schade kan worden geclaimd. Deze schade is een justitiële schade. De vergoeding hiervan is dus ook bedoeld om andere (daders) voor de rechter te slepen.

Conclusie

Je hebt dus verschillende soorten letselschade die geclaimd kunnen worden. Deze soorten letselschade kun je claimen bij verschillende schadeposten lestelschade. Blijf ons volgen voor meer informatie over schade die je kunt claimen na een ongeluk.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden