Zorg only

3 tips om je baby op een gezond gewicht te houden

Geplaatst op

Babyvet is iets waar mensen zich geen zorgen over maken. Wij vinden het niet alleen schattig, maar ook gezond – en tijdelijk. Helaas is babyvet niet altijd gezond of tijdelijk. Daarom moeten ouders rekening houden met het gewicht van hun baby.

Babyvet

Vroeger was babyvet inderdaad gezond en tijdelijk. In dagen dat de kindersterfte hoog was, betekende een beetje gewicht een beetje extra reserves voor de baby. En tot voor kort verloren de meeste kinderen hun babyvet zodra ze oud genoeg waren om buiten actief te zijn. Tegenwoordig hebben baby’s veel meer kans om te overleven. De realiteit is dat babyvet verandert in kindervet, dat verandert in ‘normaal’ vet.

Tips voor een gezond gewicht

Gelukkig zijn er enkele eenvoudige dingen die ouders kunnen doen om hun baby op een gezond gewicht te houden en hem op de beste manier te houden.

Borstvoeding

Sommige moeders kunnen dit niet of kunnen dit niet lang doen. Maar als het mogelijk is, is borstvoeding een goede manier. De voeding is niet alleen perfect afgestemd op de voedingsbehoeften van de baby, maar het is ook bijna onmogelijk om te veel te geven tijdens de borstvoeding.

Beweging

Oefening kan en moet vroeg beginnen, bijvoorbeeld peuter gymnastiek in Amsterdam. Laat je baby regelmatig op zijn of haar buik op de grond liggen en ga met hem of haar op de grond liggen. Maak veilige plaatsen voor hen om te kruipen en te leren lopen en rennen. Neem ze mee voor een wandeling – en als ze eenmaal kunnen lopen, zorg er dan voor dat ze zelf ook lopen. Als je actieve speel- en gezinsoefeningen tot een normaal onderdeel van de dag weet te maken, kom je al een heel eind!

Voeding

Reageer niet op elke kreet door de baby meteen eten te geven. Baby’s huilen om allerlei redenen. Soms is het honger, maar soms huilen ze als ze moe, bang, overweldigd, verveeld of ongemakkelijk zijn of gewoon vastgehouden willen worden.

Zorg er verder voor dat je niet te veel voeding geeft. Het is normaal dat een baby een fles moet opdrinken, maar als een baby stopt met eten en aangeeft dat hij niet meer wil eten, is het belangrijk om dan ook niet de baby te dwingen om meer te eten. Als jouw arts heeft gezegd dat jouw baby ondergewicht heeft en meer moet eten, dan is dat een ander verhaal en moet je met de arts bespreken wat je moet doen.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden