Tanden en kiezen zijn voor ons heel normaal, net als het bezoeken van de tandarts in Capelle aan den IJssel. Toch zijn tanden en kiezen best bijzonder en helpen ze je met het kauwen en afbijten van voedsel! Lees hieronder 10 feitjes over je tanden en kiezen. 

1. Je krijgt eerder tanden dan je denkt

Je volwassen tanden zijn zich terwijl je in de buik van je moeder zit al aan het vormen, maar zijn nog niet zichtbaar. Daarnaast speelt het voedsel wat je moeder eet tijdens haar zwangerschap een grote rol voor de gezondheid van je melktandjes. 

2. Je tanden hebben een sterke beschermlaag

Je tandglazuur is het sterkste weefsel van je lichaam. Tandglazuur bevat ongeveer 96% aan mineralen! 

3. Je tanden beschadigen door nagelbijten en knarsen

Hoe onschuldig het soms ook lijkt. Het bijten van je nagels is erg schadelijk voor je tanden. Nagels zijn niet sterker dan onze tanden. Doordat de nagel zo klein en dun is, schuren je tanden tijdens het nagelbijten op elkaar. Dan krijg je hetzelfde effect als wanneer je twee stenen tegen elkaar wrijft, waardoor je tanden beschadigen. Ook het knarsen van de tanden is erg schadelijk. 

4. Een glimlach geeft je een emotionele boost

Een glimlach doet het niet alleen goed op foto’s. Ze zorgen voor het aanmaken van endorfine. Endorfine is het feel-good hormoon. Waardoor je je dus oprecht beter voelt! 

5. Suiker en zuur zijn de vijand

Frisdrank en andere zure en suikerhoudende dranken zoals koffie, vruchtensappen en zelfs sommige sportdranken veroorzaken erosie en tandbederf.

6. Witte tanden zijn niet altijd de sleutel tot een aantrekkelijke glimlach

Hoezeer we ook geobsedeerd zijn door witmakende producten, uiteindelijk is het verschil tussen een natuurlijke kleur en gebleekt wit niet zo merkbaar. Alleen als je erg verkleurde tanden hebt draagt het bij aan een aantrekkelijke glimlach. Het is vooral de balans en symmetrie van onze tanden, die de sleutel vormen tot een aantrekkelijke glimlach.

7. Tanden groeien in drie fasen

Eerst vormen ze zich onder het tandvlees en ontwikkelen ze de kroon. Als laatst ontwikkelt zich de wortel, die de tanden aan je kaak verankert.