Zorg only

Alles over asbest

Geplaatst op

In deze blog hebben we het over asbest in het algemeen. Ook komt het onderwerp asbestinventarisatie aan bod. Als je nog niet genoeg geïnformeerd bent met deze blog kan je natuurlijk terecht bij professionals.

Wat is asbest?

Asbest bestaat uit zes verschillende natuurlijke mineralen in een soort vezelstructuur. Asbest stond bekend om een aantal goede eigenschappen. Het is sterk, bestand tegen hoge temperaturen, slijtvast en bovenal goedkoop. Asbest was te koop tot 1994 en werd vooral gebruikt in de bouw van huizen. Dit werd verwerkt, met of zonder een bindmiddel dit kan bijvoorbeeld gips of lijm zijn, tot platen. 

Is asbest gevaarlijk?

Als asbestvezels vrijkomen en worden ingeademd kunnen deze gevaarlijk zijn voor de gezondheid. Er moet hierbij wel sprake zijn van langdurige blootstelling in hoge concentraties. Kortdurende blootstellingen zoals een aantal uur of een paar dagen leiden zelden tot gezondheidsproblemen. Veel mensen denken dat één vezel al schadelijk is, dit is natuurlijk niet zo. Wanneer je zoals vermeldt langdurig en in hoge concentraties bent blootgesteld, kan dit leiden tot ziekten zoals buikvlies- en longkanker. 

Asbestinventarisatie 

Een asbestinventarisatie is een onderzoek van een gebouw naar de aanwezigheid van asbest. Dit onderzoek wordt natuurlijk uitgevoerd door professionals die hiervoor zijn opgeleid en werkend zijn bij een gecertificeerd bedrijf. Zo’n onderzoek geeft duidelijk aan of er asbest aanwezig is in een gebouw, om welke soorten asbest het gaat, de staat van het materiaal en op welke plaatsen het asbest zich bevindt. Een volledige asbestinventarisatie bestaat uit een deskresearch, een inspectie van het hele gebouw en een rapportage. Hiervoor moeten alle ruimtes worden onderzocht. 

Risicobeoordeling

Door het gebruik van risicoklassen wordt er bepaald aan waar het bedrijf aan moet voldoen als het asbest wordt verwijderd. Tijdens de inventarisatie wordt een risicobeoordeling uitgevoerd. Hierbij wordt gekeken naar het potentiële risico voor de mensen die in het gebouw komen. Op de uitkomst wordt beoordeeld of het nodig is om het asbest te verwijderen. 

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden