Zorg only

Creëer een veilige fitnessruimte

Geplaatst op

Fitness is en blijft populair: steeds meer mensen kiezen voor deze sport en het aantal sportscholen blijft maar groeien. Iedereen moet natuurlijk veilig kunnen sporten en dat kan best een uitdaging zijn. Ook als je thuis een sportkamer gaat inrichten is het aan te raden met onderstaande punten rekening te houden.

 

Onderhoud materiaal

Veel apparaten maken gebruik van een rol- of draaimechanisme. Voor de sporter is het fijn als het gewicht soepel kan worden bewogen, maar het regelmatig smeren is ook erg belangrijk voor het onderhoud van het apparaat zelf. Ook bij een hefsysteem of loopband is regelmatig onderhoud noodzakelijk om een veilige omgeving te creëren voor sporters.

 

Goede ondervloer

De vloer van een fitnessruimte krijgt veel te verduren, vooral in de zone waar met halters wordt gewerkt. Maar ook de rest van de ruimte vormt een risico, aangezien veel sportschoenen een gladde zool hebben en er regelmatig vocht op de vloer kan komen door water of zweet. De bovenlaag van de fitnessvloer zou daarom in ieder geval een antislip en tegelijkertijd een dempende werking moet hebben.

Voor het uitvoeren van onder andere buikspieroefeningen zijn sportmatten aan te raden. Door het zachte materiaal is het een stuk comfortabeler voor de sporter, maar het is ook veiliger omdat je minder snel wegglijdt.

 

Kleedruimte

Na een intensieve sportsessie ga je het liefst even douchen. Ook in deze ruimte is veiligheid belangrijk: in de doucheruimte gebeuren relatief vaak ongelukken. Daarom is het belangrijk dat ook hier een goede vloer met antislip komt te liggen, ook in de kleedruimte. Daarnaast geeft een doucheruimte risico op legionella, vooral als water langere periode stilstaat in de leidingen.

 

Het waarborgen van de veiligheid staat natuurlijk voorop bij elke sportschool. Zorg dat in alle ruimtes de kans op een ongeluk tot een minimum wordt beperkt door de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden