Zorg only

Facings als oplossing voor verschillende gebitsproblemen

Geplaatst op

Het gebit wordt gezien als hét visitekaartje van de mens, het is dan ook zaak om het gebit goed te verzorgen. Echter kan het gebeuren dat je te maken krijgt met gebitsproblemen zoals spleetjes, gele tanden of het afbreken van een tand. In deze blog lees je op welke manier facings de zojuist genoemde gebitsproblemen kunnen verhelpen.

Deze problemen kunnen facings verhelpen

Facings worden gebruik om individuele tanden mooier te maken door het aanbrengen van een schildje over de tand. Dit gebeurt door middel van een vulmateriaal dat bestaat uit composiet of een porselein. Het vulmateriaal kan op de volledige tand worden aangebracht waardoor de gebitsspecialist in staat is de vorm van de tand naar wens te veranderen. Op deze manier kunnen scheve tanden weer recht worden gemaakt, afgebroken tanden en spleetjes worden opgevuld en is het eveneens mogelijk de tanden te verlengen. Laatstgenoemde wordt regelmatig toegepast om de gevolgen van tandenknarsen te verhelpen. Naast het aanpassen van de vorm van een tand kan ook de kleur van de facing en daarmee het nieuwe gebit bepaald worden.

Verschillende soorten facings

Wanneer je kiest voor het aanbrengen van facings kun je kiezen tussen composiet en porseleinen facings. Porseleinen facings behouden hun kleur waar composiet facings na verloop van tijd kunnen gaan verkleuren. De verkleuring treedt bij composiet facings eerder op omdat deze facings minder glad zijn dan porseleinen facings waardoor deze eerder dof worden. Daarnaast hebben porseleinen facings een levensduur van 15-20 jaar en heeft de gebitsspecialist de beschikking over meerdere kleurschakeringen. Porseleinen facings zijn echter wel duurder dan composiet facings, die een gemiddelde levensduur van 5 jaar hebben. Het prijsverschil tussen beide facings wordt met name veroorzaakt door de wijze waarop de facings gemaakt worden. Een composiet facing wordt namelijk ter plekke in de mondholte gemaakt door het zachte composiet te bevestigen op de tand. Een porseleinen facing wordt daarentegen gemaakt in een tandtechnisch laboratorium.

Hoe gaat een behandeling in zijn werk?

Composiet facings

Composiet en porseleinen facings verschillen ook wat betreft de behandeling(en). Zo kunnen composiet facings in één behandeling geplaatst worden. Tijdens deze intake worden er foto’s van het gezicht en de mond gemaakt en wordt samen met de gebitsspecialist de kleur van de facings bepaald. Vervolgens wordt de tand behandeld met een etsend materiaal en brengt de gebitsspecialist de hechtlaag aan. Op deze laag wordt het zachte composiet bevestigd en vervolgens geboetseerd totdat de juiste vorm bereikt is. Tot slot wordt het oppervlak gepolijst om een mooie glans te creëren.

Porseleinen facings

Voor het aanbrengen van porseleinen facings zijn twee contactmomenten nodig. Tijdens de eerste intake wordt er een afdruk van het gebit gemaakt en wordt de vorm en kleur bepaald. Deze afdruk wordt vervolgens gebruik om de facings in een tandtechnisch laboratorium te maken. Tijdens het tweede contactmoment wordt de hechtlaag aangebracht waarna de facing in zijn geheel wordt geplaatst.

Gerelateerde berichten

Hoe het wordt uitgevoerd: wortelkanaalbehandeling

De wortelkanaalbehandeling wordt uitgevoerd (op advies van je tandarts in amstelveen) tijdens 2 of meer behandelingen. Een wortelkanaalbehandeling...

Lees meer

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden