Zorg only

Heeft mijn kind een beugel nodig?

Geplaatst op

Afhankelijk van de leeftijd van je kind zie je langzaam maar zeker de volwassen tanden bij je kleintje verschijnen. Plotseling worden zijn of haar perfecte babytandjes vervangen door grotere, onvolmaakte volwassen tanden. In plaats van je te concentreren op de euro, die je onder het kussen als tandenfee legt, begin je nu misschien al wel de kosten van een beugel te berekenen. Lees verder hoe orthodontische problemen ontstaan en wat de tekenen zijn dat je kind wellicht een beugel nodig heeft. 

Wat zijn de oorzaken van orthodontische problemen?

Orthodontische problemen zijn erfelijk of kunnen zich in de loop van de tijd ontwikkelen. Problemen die door de genen van de ouders worden doorgegeven, kunnen problemen geven met de kaakstructuur, scheve tanden en het hebben van te veel tanden voor de ruimte die je hebt. Andere orthodontische problemen kunnen worden toegeschreven aan de gewoontes van een kind, zoals speengebruik, duimzuigen en mondademhaling. Dit leidt meestal tot problemen met de afstand tussen de tanden en het bijten. 

Tekenen dat je kind wellicht een beugel nodig heeft

  • Onregelmatig of vertraagd verlies van melktanden
  • Volwassen tanden die niet zijn uitgegroeid
  • Problemen met bijten
  • Het hebben van te veel of scheve tanden 
  • Overbeet (boventanden overlappen ondertanden)
  • Onderbeet (ondertanden steken voorbij de boventanden)
  • Kruisbeet (boventanden zitten binnenin de ondertanden)
  • Openbeet (boventanden en ondertanden staan schuin naar buiten en raken elkaar niet aan)
  • Het perongeluk bijten van de wang (erg regelmatig)
  • Mondademhaling en/of snurken

De voordelen van een beugel

Beugels geven je kind een groot aantal voordelen. Het meest voor de hand liggende voordeel is misschien wel het esthetische voordeel en het toegenomen vertrouwen dat voortkomt uit een mooie stralende glimlach. Een andere belangrijke reden is dat een beugel de mondgezondheid verbetert. Een beugel kan helpen om de beet van je kind uit te lijnen, waardoor de kans op breken (traumatische verwondingen) en slijtage (tandenknarsen) afneemt. Wanneer de tanden recht staan, zijn er ook minder krappe plekken waar tandplak kan ontstaan en dus minder kans op tandvleesaandoeningen en tandbederf. Rechte tanden kunnen ook de spraakmoeilijkheden verminderen. Tot slot kunnen goed gevormde kaken helpen bij een betere ademhaling, slaap en het algemeen welzijn als kinderen zich ontwikkelen tot jongvolwassenen. Al met al genoeg redenen om eens langs de tandarts in Amsterdam Oost te gaan.

Gerelateerde berichten

Hoe het wordt uitgevoerd: wortelkanaalbehandeling

De wortelkanaalbehandeling wordt uitgevoerd (op advies van je tandarts in amstelveen) tijdens 2 of meer behandelingen. Een wortelkanaalbehandeling...

Lees meer

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden