De wortelkanaalbehandeling wordt uitgevoerd (op advies van je tandarts in amstelveen) tijdens 2 of meer behandelingen. Een wortelkanaalbehandeling wordt gewoon vergoed binnen je tandarts verzekering, indien je deze hebt. Als het werk bijzonder complex is, kan je tandarts je doorverwijzen naar een specialist in wortelkanaalbehandeling, bekend als een endodontist. In dit blog leggen we je uit hoe een wortelkanaalbehandeling precies in zijn werk gaat.

Voorbereiding op wortelkanaalbehandeling

Voordat je een wortelkanaalbehandeling ondergaat, kan je tandarts een reeks röntgenfoto’s van de aangetaste tand maken. Zo kunnen ze een duidelijk beeld van het wortelkanaal opbouwen en de omvang van de schade beoordelen. Een wortelkanaalbehandeling wordt meestal uitgevoerd onder plaatselijke verdoving, een pijnstillend middel dat je geïnfecteerde tand en het tandvlees eromheen verdoofd. In sommige gevallen, wanneer de tand is gestorven en niet meer gevoelig is, kan het nodig zijn om geen plaatselijke verdoving te gebruiken.

De pulp verwijderen

Jetandarts zal een rubberen plaat (dam) om de tand leggen om ervoor te zorgen dat deze tijdens de behandeling droog is. Het dammetje voorkomt ook dat je chemicaliën inslikt of inademt die de tandarts gebruikt. je tandarts opent je tand via de kroon, het platte gedeelte aan de bovenkant, om toegang te krijgen tot het zachte weefsel in het midden van de tand (pulp). Vervolgens verwijderen ze de geïnfecteerde pulp die overblijft.  Als je een tandabces heeft, wat een met pus gevulde zwelling is, kan je tandarts het abces tegelijkertijd aftappen.

Reinigen en vullen van het wortelkanaal

Nadat de pulp is verwijderd, zal je tandarts het wortelkanaal reinigen en vergroten. Het wortelkanaal is meestal erg smal, waardoor het moeilijk te vullen is. je tandarts gebruikt een reeks kleine vijltjes om de kanalen te vergroten en ze een regelmatige vorm te geven zodat ze gevuld kunnen worden. Dit deel van de behandeling kan enkele uren in beslag nemen en kan een aantal bezoeken vergen. je voorste snijtand en hoektanden (bijtanden) hebben meestal één enkele wortel met 1 wortelkanaal. De premolaren en de achterste kiezen (kauwtanden) hebben 2 of 3 wortels, die elk 1 of 2 wortelkanalen bevatten. Hoe meer wortels een tand heeft, hoe langer de behandeling duurt. Als de behandeling gedurende meerdere sessies moet worden uitgevoerd, kan je tandarts tussen de bezoeken door een kleine hoeveelheid medicijnen in het gereinigde kanaal plaatsen om de resterende bacteriën te doden.