Zorg only

Hoe kan ik veilig sporten?

Geplaatst op

Wanneer je voor het eerst aan sport gaat doen, dan is het slim om een expert met ze mee te laten kijken. Want het is belangrijk hoe je verschillende oefeningen doet. Niet altijd is er een expert in de buurt, of heeft deze tijd voor je. Daarom is het goed om een aantal basis principes in acht te nemen. Hieronder noemen we er een aantal.

Doe een fittest

Om problemen te voorkomen is het slim om een fittest te doen. Zo weet je direct waar je staat. Zijn er problemen met zwaarlijvigheid of blessures, geef het aan en laat je testen. Een goede manier om veilig te binnen met sporten, want zo worden bijvoorbeeld blessures niet erger. Wanneer je een teamsport wilt doen, dan is het goed om een beetje in vorm te komen als het seizoen nog net niet begonnen is. Dan begin je niet direct met een koude start (dit is alleen aan te raden als je al een seizoen hebt meegedraaid en je weet hoe en wat je moet doen om op niveau te komen).

Opwarmen en strekken

Met duursporten en teamsporten als voetbal is het heel belangrijk om even lekker te rekken en te strekken. Dat zorgt ervoor dat je spieren losser worden en zul je minder snel een spier verrekken. De spier is dan minder gespannen en flexibelere om stoten op te vangen.

Drink genoeg

We raden je aan om elke 20 minuten wat te drinken tijdens een training. Natuurlijk geen halve liter steeds, maar een paar slokken. Zo blijf je gehydrateerd. Als je een work out doet, dan verlies je aardig wat vocht. Dat moet aangevuld worden door te drinken. Gewoon wat water is prima.

Neem rust

Tijdens het sporten of juist erna neem je voldoende rust. Dit geldt voor alle sporten. Tijdens krachttraining neem je tussen je sets een pauze van 30 a 45 seconden. Ga ook geen 4 dagen achter elkaar sporen, neem tussen door ook een dag rust. Dan kan je herstellen en daarna er weer tegen aan.

Conclusie

Er zijn een aantal belangrijke aspecten die het mogelijk maken om veilig te sporen:

  • Doe je oefeningen met behulp van een instructeur
  • Laat eerst fittest doen, zodat je weet of alles in orde is
  • Rek en strek
  • Drink genoeg (water)
  • Neem voldoende rust
  • Mocht je toch een blessures aan lopen, bijvoorbeeld rugproblemen, dan is therapie een aanrader

Volg deze tips en laat je informeren door instructeur.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden