Zorg only

Hoe moet mijn uitvaart eruitzien?

Geplaatst op

Het is mogelijk om je eigen uitvaart te plannen. Een planning waar je in eerste instantie niet snel aan zult denken. Toch is het mogelijk om dit allemaal vast te leggen via je uitvaartverzekering. Wanneer je dit niet plant, dan wordt het meestal overgelaten aan je familie. Toch is het goed om dit toch voor jezelf een keer vast te leggen. Ook al ben je er op gegeven moment niet meer in levende lijven. Je helpt hiermee het rouwproces van je geliefden op de begrafenis.

Praten over je uitvaart

Nadenken over de dood geeft geen fijn gevoel. Ongeacht je leeftijd en gezondheid is het toch belangrijk om het bespreekbaar te maken. Op deze manier zal er wat er ook gebeurt je geliefden op een gepaste manier afscheid van je kunnen nemen. Het rouwen is een belangrijk proces. Het helpt met het afscheid nemen en daarnaast voor het bewaren van de goede herinneringen.

Wat kan ik allemaal bepalen?

Een begrafenis kan tot in het detail gepland worden. Maar waar bestaan deze details allemaal uit? Het is aan jezelf natuurlijk hoever je in detail wilt treden. Op deze manier kun je een heel persoonlijke uitvaart plannen. Of alleen de noodzakelijke dingen vastleggen. We zetten een aantal hoofdaspecten van een begrafenis voor je op een rijtje:

  • Begraafplaats & uitvaartverzorger
  • Locatie afscheidsceremonie
  • Gastenlijst
  • Opbaren 
  • Type kist
  • Begraven of cremeren

Daarnaast kun je in nog diepere detail treden. Zoals het bepalen van de muziek, drankjes, koekjes, bloemen etc. Naast het begraven of cremeren zijn er meer opties om je lichaam te laten ontbinden. Het is tegenwoordig ook mogelijk om je lichaam bijvoorbeeld te doneren aan de wetenschap of je lichaam of andere manieren van het ontbinden van je lichaam. Zolang de wens voor ontbinding binnen de wettelijke vastleggingen is van Nederland of het betreffende land, dan is het mogelijk.

Vastleggen van je geplande uitvaart

De wensen van je uitvaart kun je laten vastleggen bij je uitvaartverzekeraar. Die zal bij sprake van overlijden in gesprek gaan met je nabestaanden om je wensen te realiseren. Via de verzekeraar ben je altijd verzekerd voor een bepaald bedrag. In overleg met je verzekeraar weet je ook gelijk of je wensen binnen jouw vastgestelde budget passen. Het is niet noodzakelijk om alle details vast te leggen. Zolang je jouw wenslijst, groot of klein, nalaat aan jouw nabestaanden dan is dit al een groot gebaar voor de rouwverwerking van je geliefden.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden