Zorg only

Hygiënisch werken met voedingsmiddelen in Nederland

Geplaatst op

Het spreekt voor zich dat bedrijven die werken met voedingsmiddelen, dranken, medicijnen en andere zaken die bij de consument uiteindelijk in het lichaam terecht komen, rekening moeten houden met de werkwijze en/of productiewijze van hun voedingsmiddelen, dranken of geneesmiddelen. Zeker in het laatste geval zijn er bijzonder strenge eisen die het risico op  contaminatie – een duur woord voor besmetting, zo laag mogelijk moeten houden. In deze blog gaan we vooral wat dieper in op wat een hygiënecode inhoudt voor de drank-en-voedingsmiddelenindustrie.

Elke branche is anders

Niet elke branche is hetzelfde. Er zijn daarom verschillende hygiënecodes voor allerlei branches die te maken hebben met levensmiddelen. Of het nu gaat om de productie, bewerking of verkoop. De meest voorkomende branches met een hygiënecode zijn de akkerbouw, detailhandel, drankensector, horeca, slachterijen, slagerijen, poeliers, voedseltransport, visteelt, veeteelt, etc.

Controle door de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit

Een controleur van de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit gaat regelmatig en onaangekondigd op bezoek bij restaurants, cafés en andere plekken waar met voedingsmiddelen wordt gewerkt. Deze controleur loopt op diverse punten de keuken, kasten, installaties en apparaten na om te controleren of alles voldoet aan de hygiënecode. Het is dus belangrijk dat, omdat deze controleur onaangekondigd langskomt, de hygiënecode te allen tijde wordt nageleefd en up to date wordt gehouden.

Hoe zorg ik voor een goede hygiëne?

Om ervoor te zorgen dat de hygiëne binnen het bedrijf goed blijft, is het dus belangrijk om een hygiënecode te hebben zodat iedereen weet welke protocollen er zijn en waar men aan zich dient te houden. Je kunt deze zelf opstellen, laten opstellen of opvragen bij een brancheorganisatie. Daarnaast kunnen periodieke trainingen van het personeel erg helpen om ervoor te zorgen dat iedereen deze protocollen uit het hoofd leert en op de juiste manier weet toe te passen. Het is hierbij belangrijk dat elke actie met een zeker bewustzijn wordt uitgevoerd.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden