De BHV cursus is een verplichting die omschreven staat in de Nederlandse wet: elke werkgever is verplicht om maatregelen te treffen op het gebied van BHV. Dit houdt concreet dat bij ongevallen, brand op een systematische manier aangepakt moeten worden. Lees snel verder en doe er je voordeel mee.

Wat is een BHV cursus?

Tijdens een BHV cursus leer je wat je moet doen om de uitbreiding van calamiteiten te voorkomen, dat kan gaan om:

  • Lichamelijk letsel van werknemers
  • Branden die woeden in het bedrijfspand
  • Ontruimen van het pand
  • Het bieden van eerste hulp

BHV is verplicht

Voor elke werkgever in Nederland geldt dat er BHV maatregelen moeten zijn. Dit staat allemaal prachtig beschreven in de Arbowet  Dat komt er in de praktijk op neer, dat hoe groter het bedrijf hoe meer BHV’ers er rond moeten lopen. Zo kunnen de werknemers door voldoende geschoolde collega’s geëvacueerd worden als het nodig is.

Wat doet een bedrijfshulpverlener?

Bedrijfshulpverleners worden goed opgeleid om bij calamiteiten te helpen de andere medewerkers veilig naar buiten te krijgen. Maar ze doen natuurlijk nog veel meer, want ze helpen bij bloedingen, verstikking, verslikking en brandwonden. Ontruimen en communiceren zijn in de eerste ogenblikken van een ongeluk of calamiteit het meest belangrijk, in die tijd kunnen de meeste levens gered worden.

Kan iedereen een bedrijfshulpverlener worden?

Er zijn veel mensen die een BHV’er kunnen worden, maar sommigen zijn er net iets meer geschikt voor:

  • Je bent voor je werk veel op de werkvloer
  • Je werkt nachtdiensten
  • Je wil het graag doen. Mensen wie het niets lijkt zijn mogelijk niet uit het juiste hout gesneden.

Hoe lang is een BHV diploma geldig?

Je BHV diploma is een jaar geldig. Daarna moet je opnieuw een cursus doen. De cursus is een realistische simulatie van zaken die echt op de werkvloer kunnen gebeuren. Op deze manier zijn de medewerkers goed voorbereid op calamiteiten. Nu is de veiligheid in hogere mate gegarandeerd.