Zorg only

Kanker en gevoelens

Geplaatst op

Kanker beïnvloedt naast je lichamelijke ook je mentale gezondheid. De ziekte kan ervoor zorgen dat er een breed scala aan gevoelens naar boven komen die je niet gewend bent. Het kan ook bestaande gevoelens intenser doen lijken. Ze kunnen dagelijks, elk uur of zelfs van minuut tot minuut veranderen. De gevoelens die je kunt ervaren zijn woede, angst, zorgen, hoop, stress, verdriet, depressie, schuldgevoel en eenzaamheid. Dit kan heel lastig zijn, maar de gevoelens zijn normaal. Bekijk het platform over voeding en kanker, wie weet haal je er positieve dingen uit.

Manieren om met je emoties om te gaan

Vaak heeft je opvoeding te maken met de manier hoe je omgaat met kanker. Sommige mensen vinden bijvoorbeeld dat ze sterk moeten blijven en hun vrienden en familie moeten beschermen. Het laatste wat je moet doen is jezelf vergelijken met anderen. Het is belangrijk dat je doet wat goed is voor jou, niet voor anderen. 

Uit je gevoelens

Wanneer je sterke gevoelens ervaart zoals woede of verdriet, kan je ze soms beter loslaten. Sommigen doen dit door te praten met andere overlevenden van kanker, een steungroep of vrienden en familie. Je kunt je gevoelens ook uiten door ze op te schrijven.

Geef jezelf niet de schuld

Sommige mensen geloven dat ze kanker hebben gekregen door iets dat ze wel of juist niet deden. Maar wetenschappers weten niet waarom één persoon kanker krijgt en één persoon niet. Alle lichamen zijn verschillend. Onthoud dat kanker iedereen kan overkomen. 

Zoek naar het positieve

Soms betekent dit om zelfs in een slechte tijd te zoeken naar het goede. Probeer hoopvol te zijn in plaats van het ergste te denken. Probeer je energie te gebruiken om je te concentreren op welzijn en wat je nu kunt doen om zo gezond mogelijk te blijven. Dit is natuurlijk niet altijd even makkelijk. Begin met het dagelijks opschrijven van 3 dingen waarvoor je dankbaar bent. Bijvoorbeeld ‘‘Ik ben dankbaar voor mijn familie’’ of ‘’Ik ben dankbaar voor het mooie weer’’. 

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden