Zorg only

(On-)geldige redenen voor een bezoek aan de spoedtandarts

Geplaatst op

Hoewel de tandarts een plek is die de meeste mensen graag vermijden, willen we allemaal graag zo snel mogelijk geholpen als er daadwerkelijk iets aan de hand is. Dit is natuurlijk begrijpelijk, maar de meeste tandartsen hebben vaak te maken met een volle planning en kun je vaak niet dezelfde dag nog terecht, tenzij het een spoedgeval betreft. In dat geval is er vaak een spoedtandarts beschikbaar om je dezelfde dag of uiterlijk binnen twee dagen te kunnen behandelen. Voor welke klachten is deze spoedtandarts eigenlijk bedoeld? Je leest het in deze blog.

Geldige redenen voor een spoedtandarts-afspraak

Spoedtandartsen kunnen verschillen in wat ze precies onder een spoedgeval verstaan. Over het algemeen houden ze de volgende vier situaties aan die gelden als een spoedgeval en dus zo snel mogelijk aandacht vereisen:

Uitgeslagen of losse tanden door een ongeval

Het kan zijn dat je door een ongeluk of bijvoorbeeld een vechtpartij ineens een aantal tanden mist of dreigt te verliezen. In dat geval kun je vaak meteen naar de tandarts om de schade te repareren en erger te voorkomen.

Acute ontsteking (gepaard met koorts)

Als er sprake is van een acute ontsteking die gepaard gaat met koorts is het van belang om dit zo snel mogelijk te verhelpen. Een spoedtandarts zal altijd een gaatje vrijmaken in zijn of haar agenda om dit te oplossen.

Bloedingen na eerdere behandelingen

Heb je net een tandartsafspraak gehad waarbij er bijvoorbeeld kiezen getrokken zijn en je begint ineens te bloeden? Ook dat is een spoedgeval waarvoor je direct terecht kunt. Waarschijnlijk is er in dat geval iets fout gegaan bij de ingreep, die directe aandacht vereist om te voorkomen dat er ontstekingen ontwikkelen in de mond.

Heb je een van bovenstaande klachten? Neem dan zo snel mogelijk contact op met een spoedtandarts!

Ongeldige redenen voor een spoedtandarts-afspraak

Er zijn een aantal situaties die vaak door patiënten beoordeeld worden als een spoedgeval, terwijl een tandarts goede redenen heeft om het niet als spoedgeval te beoordelen. Het eerste voorbeeld is stukje van een tand of kies dat afgebroken is. In principe heeft het weinig tot geen gevolgen voor de gezondheid van je gebit en is het vaak een esthetisch probleem. Het tweede voorbeeld is een vulling die uitgevallen is. Hoewel je gebit dan gevoeliger is voor vuil en viezigheid dat achter kan blijven is het ook geen direct gevaar voor de gezondheid. Het laatste veelvoorkomende voorbeeld is een kroon of brug die loszit. Hierbij geldt vrijwel hetzelfde als bij uitgevallen vullingen. Het is niet direct een gevaar en hoeft dus niet à la minute opgelost te worden door een tandarts.

Gerelateerde berichten

Hoe het wordt uitgevoerd: wortelkanaalbehandeling

De wortelkanaalbehandeling wordt uitgevoerd (op advies van je tandarts in amstelveen) tijdens 2 of meer behandelingen. Een wortelkanaalbehandeling...

Lees meer

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden