Zorg only

Tips tegen angst voor de tandarts

Geplaatst op

Veel mensen kunnen erg opzien tegen een tandartsafspraak. Deze angst voor de tandarts kan verschillende oorzaken hebben. Vervelende eerdere ervaringen bij de tandarts of schaamte en onzekerheid over de staat van het gebit zijn oorzaken van tandartsangst. Toch is het erg belangrijk om je gebit ieder jaar minimaal twee keer te laten controleren door de tandarts. In deze blog geven we tips die helpen om angst voor de tandarts te overwinnen.

Ga naar een angsttandarts

Er zijn tegenwoordig tandartsen die gespecialiseerd zijn in het helpen van angstige patiënten. Een behandeling bij de angsttandarts kenmerkt zich door meer tijd en aandacht en een duidelijkere communicatie. Zo vindt er eerst een intakegesprek plaats, waarbij je eerst kennismaakt met de tandartspraktijk en de tandarts. Tijdens dit gesprek bespreek je samen met de tandarts al je angsten, klachten en wensen, zodat hij of zij goed op de hoogte is van alles. Voor de toekomstige behandelingen wordt ook uitgebreid de tijd genomen, zodat alles zo comfortabel mogelijk verloopt.

Duidelijke communicatie

Als je angst voor de tandarts hebt, dan is het belangrijk om duidelijk te communiceren. Geef aan bij je tandarts of de assistente dat je wat last hebt van angst, zodat zij ervan af weten en hier rekening mee kunnen houden. Het kan namelijk behoorlijk opluchten als je tijdens iedere controle en behandeling duidelijk krijgt uitgelegd wat ze van plan zijn of waarmee ze bezig zijn. Zo kan er een stukje onrust bij je weggenomen worden en weet je precies waar ze mee bezig zijn in je gebit. We adviseren ook om een stopteken af te spreken met de tandarts. Zo kun je op ieder moment tijdens de behandeling de boel laten stoppen als je te angstig wordt of het teveel pijn doet.

Sterk verbeterde techniek

Over het algemeen is de techniek in de tandheelkunde de laatste jaren sterk verbeterd. Door deze verbeterde techniek kunnen de meeste behandelingen vrijwel pijnloos worden uitgevoerd. Ook is het gewoon mogelijk om verdoving te krijgen bij bepaalde behandelingen, zodat u tijdens de behandeling niets voelt. Overleg dit van tevoren met de tandarts of een van de andere medewerkers, zodat je weet of je verdoving krijgt voor de behandeling.

Zorg voor ontspanning

Ontspanning voor een tandartsbezoek kan enorm helpen tegen de angst. Je kunt hierbij denken aan ontspannende oefeningen, het luisteren van je lievelingsmuziek of het lezen van je favoriete tijdschrift. Voor het bezoek aan de tandarts kun je een vriend of vriendin vragen om mee te gaan. Op een of andere manier geeft dit een prettig en veilig gevoel, aangezien je iemand met je mee hebt uit je eigen omgeving die je kunt vertrouwen.

Gerelateerde berichten

Hoe het wordt uitgevoerd: wortelkanaalbehandeling

De wortelkanaalbehandeling wordt uitgevoerd (op advies van je tandarts in amstelveen) tijdens 2 of meer behandelingen. Een wortelkanaalbehandeling...

Lees meer

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden