Zorg only

Veelvoorkomende oorzaken van een gebroken tand

Geplaatst op

Tandglazuur is één van de meest sterke onderdelen in het lichaam. Toch kunnen je tanden en kiezen soms eenvoudig afbreken. Als je de meest voorkomende oorzaken weet, kun je het ook proberen te voorkomen.

 

Opbouw van een tand

Een tand kan op meerdere manieren breken. Om de schade te bepalen, is het belangrijk om te weten waar de breuk heeft plaatsgevonden. Dit kan namelijk bij zowel de kroon, de hals of de wortel van een tand zijn. De kroon is het bovenste en zichtbare deel, dit bestaat grotendeels uit het tandglazuur. De hals begint ongeveer bij het tandvlees en bestaat deels uit dentine (een gelige binnenlaag) en pulpa (bloedvaten en zenuwen). Via de wortel komen de bloedvaten en zenuwen de tand binnen.

 

Risico bij een afgebroken tand

Als je een tand afbreekt, of als er een scheur in je tandglazuur is ontstaan, loop je het risico dat er een zenuw wordt blootgelegd. Dit merk je meteen, aangezien een open zenuw zeer gevoelig is en zelfs de kleinste temperatuurwijziging of aantasting een flinke pijnscheut geeft. Ook is er kans dat je een infectie oploopt bij de zenuw of in het zenuwkanaal, waardoor je uiteindelijk de hele tand kunt verliezen wanneer je dit niet zo snel mogelijk laat behandelen.

 

Ongevallen met gebitsschade

Doordat tandglazuur zo sterk is, is er flink wat kracht nodig om het glazuur te doen scheuren of breken. De meeste voorkomende oorzaken zijn onder andere:

  • Ongelukken tijdens het sporten
  • Vallen of struikelen
  • Op een hard voorwerp bijten
  • Een klap in het gezicht of op de mond
  • Onbehandelde gaatjes die de tanden verzwakken

 

Soorten afgebroken tand en behandeling

Niet elke breuk is even ernstig. Er zijn verschillende soorten:

  • Verticale breuken of gespleten wortels. Dit zorgt vaak voor veel pijn, de tand moet meestal worden verwijderd.
  • Gespleten tand. Als een tand doormidden is kan deze vaak nog met een kroon gered worden.
  • Kleine scheurtjes. Deze hebben vaak geen behandeling nodig, het kan wel nodig zijn dat het oppervlak egaal wordt gemaakt.
  • Gebroken, verzwakte tand. Als de tand is gebroken door verzwakt glazuur is het meestal noodzakelijk om de tand te verwijderen.

 

Heb je een tand afgebroken? Neem zo snel mogelijk contact op met je tandartspraktijk om advies in te winnen en eventueel direct een afspraak te maken. De tandartsassistente kan door een beschrijving van het breuk of scheuring vaak wel aangeven of een spoedbehandeling nodig is.

Gerelateerde berichten

Hoe het wordt uitgevoerd: wortelkanaalbehandeling

De wortelkanaalbehandeling wordt uitgevoerd (op advies van je tandarts in amstelveen) tijdens 2 of meer behandelingen. Een wortelkanaalbehandeling...

Lees meer

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden