Zorg only

Waarom is bewegen op oudere leeftijd belangrijk?

Geplaatst op

Iedereen weet ondertussen wel dat sporten en een actieve levensstijl goed zijn voor je gezondheid. Zo verbetert je conditie, zal je vet verliezen en voorkom je dat je overgewicht krijgt. Er heerst tegenwoordig een enorme focus op het promoten van een gezonde en vooral actieve levensstijl. Zo komen er steeds meer personal trainers, zie je op social media de meest afgetrainde lichamen van zowel vrouwen als mannen en komen er steeds meer sportscholen bij. Toch is deze promotie met name gericht op de (jong)volwassenen, terwijl ook ouderen veel baat hebben bij een gezonde en actieve levensstijl. In dit blog lees je een aantal belangrijke voordelen van bewegen op latere leeftijd. 

Sociaal contact

Veel ouderen voelen zich eenzaam. Ze zitten iedere dag binnen in een verzorgingstehuis of appartementencomplex en komen eigenlijk alleen nog maar buiten om boodschappen te doen. Overige familie heeft het vaak (te) druk om regelmatig langs te komen, waardoor het eenzaamheidsgevoel steeds verder toeneemt. Toch zijn er in iedere gemeente initiatieven die activiteiten regelen voor ouderen. Dit varieert van wandelroutes tot zwemlessen en nog veel meer. Deze sportieve uitjes zijn niet alleen gezond, maar ook gezellig. Zo blijf je als ouder in contact met leeftijdsgenoten en houd je ook je mentale gesteldheid gezond. 

Mobiliteit  

Een actieve levenswijze zorgt ervoor dat je conditie verbetert. Veel mensen denken dat je conditie alleen maar verbetert wanneer je intensief aan het sporten bent. Dit is niet waar. Zodra je hartslag hoger is dan normaal, verbeter je jouw conditie. Ook wandelen of fietsen zorgt er dus voor dat je conditie verbetert. Hierdoor ben je als ouder een stuk mobieler en zal je vaker de deur uitgaan om vrienden of familie op te zoeken of te genieten van de prachtige natuur. 

Minder kans op breuken

Naast het verbeteren van je conditie, werk je tijdens het actief bezig zijn ook aan het versterken van je spieren en maak je meer spiermassa aan. Het behoud van spiermassa en het versterken van je spieren is belangrijk om de kans op valpartijen en breuken te verminderen. Je kunt je hierdoor eenvoudiger in balans houden en zal dus minder snel struikelen. 

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden