Er zijn verschillende redenen waarom iemand zich aanmeldt bij een logopedist. Een logopedist kan namelijk een behandelplan opstellen om veel verschillende klachten te kunnen ontnemen. Benieuwd met wat voor klachten je zelf of met je kind terecht kunt bij een logopedist? In deze blog sommen we er een aantal voor je op.

Motoriek

Men denkt bij een logopedist al snel aan een deskundige die mensen helpt die problemen ondervinden aan hun motoriek in en rond de mond. Dit kan het gevolg zijn van een beroerte of een ongeluk. Het kan dan nodig zijn om opnieuw de bewegingen te leren maken die horen bij de gewenste klank. Denk hierbij aan de positie van de tong, de manier waarop lucht door de mond en neus naar buiten dienen te gaan en de vorm van de lippen.

Taalproblemen

Een probleem met de spraak kan ook veroorzaakt worden door een achterstand in de taalontwikkeling. Doordat het voor de spreker onduidelijk is hoe het woord gespeld wordt, kan hij het woord mogelijk ook niet correct uitspreken. Dit komt vaker bij kinderen voor dan bij volwassenen, maar ook voor volwassenen met bijvoorbeeld een buitenlandse achtergrond, kan het beheersen van de taal de oplossing bieden voor de spraakproblemen.

Stotteren

Stotteren is een van de meest voorkomende redenen waarom men contact opneemt met een logopedist. Vooral bij jongere kinderen is het mogelijk om stotteren op te merken. Als kinderen leren praten en dit gaat niet zo eenvoudig, dan zullen de woorden er haperend uit komen. Deze vorm van stotteren gaat gelukkig vanzelf over, maar hulp en begeleiding kan ervoor zorgen dat de kans kleiner wordt dat ze er op latere leeftijd nog last van zullen hebben.

Op zoek naar een goede logopedist?

Als je op zoek bent naar een goede logopedist, dan kun je gelukkig op veel plekken in Nederland terecht. Wij persoonlijk raden je aan om, mocht je in de buurt wonen, werken of je kinderen naar school brengen, je aan te melden bij De PraatMaat Groep. Zij hebben vestigingen in heel Nederland waaronder de grote steden zoals Amsterdam, Utrecht en Groningen, maar ook kleinere woonplaatsen zoals Alteveer, Bredevoort en Dinxperlo.

Ook interessant