ERP heeft zich de afgelopen tien jaar enorm ontwikkeld, wat het toegankelijker maakt voor bedrijven van elke omvang en uit verschillende sectoren.Technologieën zoals cloud en mobiel maken ERP-systemen gemakkelijker te implementeren en te gebruiken, evenals het verhogen van de adoptie en het rendement op investering (ROI), maar ze hebben nog niet volledig opgelost de belangrijkste ERP-uitdaging: de complexiteit ervan. In dit blog gaan we dieper in wat een ERP systeem precies is.
Wat is ERP?
ERP, of enterprise resource planning systemen, worden gedefinieerd als complete, geïntegreerde systemen die alle aspecten van een productie- of distributiebedrijf beheren, waarbij financieel beheer, human resources, supply chain management en productie of distributie worden afgestemd op de kernfunctie van de boekhouding.
ERP-systemen worden gebruikt om transparantie te bieden in het gehele bedrijfsproces door het bijhouden van alle aspecten van de productie of distributie, financiën en back-office. Deze uitgebreide systemen fungeren als een centrale hub voor end-to-end workflow en data. Een verscheidenheid van afdelingen kunnen bekijken de informatie die is opgenomen door ERP-systemen om ervoor te zorgen de juiste procedures plaatsvinden.
ERP’s worden gebruikt door productie- en distributiebedrijven. In plaats van het gebruik van stand-alone producten (die mogelijk niet goed integreren) in elke afzonderlijke afdeling, ERP-systemen bieden samenhang van begin tot eind van alle bedrijfsprocessen.
Dit helpt bij de uitbreiding en groei van een bedrijf. Terwijl ERP’s bestrijken een breed scala aan functionaliteit in zichzelf, kunnen ze integreren met customer relationship managers en professionele service automation producten. Gebruikers kunnen er ook voor kiezen om zelfstandige producten te integreren tot een uniek ERP-systeem te vormen. Anderen kunnen alleen selecteren specifieke modules uit een ERP-systeem die worden verkocht op unieke wijze om de beste match zakelijke behoeften, in plaats van de aankoop van de hele suite. Sommige project-georiënteerde bedrijven kunnen draaien soortgelijke project-gebaseerde ERP-systemen die zich niet richten op de productie van producten, maar bieden nog steeds een end-to-end zakelijke oplossing.
Wat je moet weten over ERP-software
Omdat het wordt gebruikt om alle of de meeste activiteiten van een bedrijf te beheren, is ERP per definitie een complex systeem. Het maakt niet uit welke technologie ze gebruiken, ERP-kopers moeten rekening houden met andere factoren, zoals change management en business process re-engineering om het succes van een ERP-implementatie te waarborgen.
Het selectieproces is ook van cruciaal belang voor ERP-kopers, omdat het selecteren van de verkeerde oplossing kan alleen maar leiden tot mislukking, ongeacht hoe hard leveranciers en kopers proberen om het te laten werken. Ook, in tegenstelling tot andere soorten software (zoals CRM), ERP is een belangrijke investering, zelfs voor een klein bedrijf. En in tegenstelling tot andere systemen, is het niet gemakkelijk voor bedrijven om over te schakelen van de ene ERP-oplossing naar de andere zonder grote verstoringen van de bedrijfsvoering te veroorzaken.
Om de beste ERP-oplossing voor hun behoeften te selecteren en te implementeren, moeten ERP-kopers de volgende vragen beantwoorden:
- Wat zijn hun specifieke behoeften (die sterk kunnen variëren afhankelijk van de branche, bedrijfsgrootte of locatie)?
- Welke van deze behoeften zijn cruciaal en moeten worden opgenomen in ERP? Welke zijn leuk om te hebben?
- Welke leveranciers bieden ERP-oplossingen voor specifieke behoeften en hoe (monolithische systemen, verpakking van verschillende oplossingen, een modulaire oplossing)?
- Hoe zijn leveranciers die ERP-oplossingen verkopen (licentiemodel) en implementeren (rechtstreeks of via partners)?
- Welke diensten bieden zij aan om te helpen bij de implementatie, de adoptie van gebruikers en het onderhoud?
Duidelijke antwoorden op deze vragen zullen kopers helpen navigeren door de ERP-markt en het identificeren van de juiste oplossing voor hun bedrijf.
Waarom ERP Software gebruiken?
De belangrijkste reden waarom bedrijven ERP-systemen gebruiken is om alle bedrijfsactiviteiten te centraliseren in één enkel systeem en database. Een enkele data repository vermindert de fouten veroorzaakt door dubbele invoer of het gebrek aan integratie tussen meerdere afzonderlijke oplossingen.
Het hebben van een geïntegreerde oplossing helpt ook managers en leidinggevenden met rapportage en analyse, wat een uitdaging kan zijn wanneer de gegevens moeten worden getrokken uit verschillende oplossingen.
Tot slot, ERP-systemen stellen gebruikers van verschillende afdelingen in staat om samen te werken aan complexe bedrijfsprocessen en managers om de activiteiten effectiever te volgen en te monitoren. Dit is vooral belangrijk voor bedrijven met meerdere locaties of groepen van bedrijven.