Zorg only

Wat is het verschil tussen cellulitis en lipoedeem?

Geplaatst op

Om de verschillen tussen lipoedeem en cellulitis uit te kunnen leggen is het noodzakelijk om eerst de beide termen uit te leggen. In dit blog leggen we uit waar je beide aan herkent en leggen we aan het eind van dit blog het verschil toe.

Wat is lipoedeem?

Lipoedeem is de onjuiste opbouw van vetcellen in de benen, dijen en billen. In sommige gevallen zie je lipoedeem ook optreden in de armen. Over het algemeen is slechts een deel van een ledemaat getroffen door lipoedeem. Je zult bijvoorbeeld niet vaak zien dat je benen van top tot teen last hebben van lipoedeem.

Deze ziekte komt het vaakst voor met mensen die al wat overgewicht hebben. Helaas geeft afvallen met lipoedeem nog niet het gewenste gebied: de onjuiste opbouw zorgt ervoor dat de ophoping van vet zichtbaar blijft. Hierdoor is het mogelijk om lipoedeem in de armen te hebben, terwijl de rest van je lichaam misschien gewoon slank is. Er zijn nog geen duidelijke redenen voor het oplopen van lipoedeem. Lipoedeem komt veel vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

Hieraan herken je lipoedeem:

  • Je ervaart snel kneuzingen bij het stoten van de plek
  • Drukken op de plek is erg gevoelig
  • Je ziet adertjes onder de huid zitten

Wat is cellulitis?

Bij cellulitis die je wat klonterige huid en ook hier zie je ongelijke huid op de heupen, dijen en/of billen. Dit wordt in de volksmond ook wel eens een sinaasappelhuid genoemd. In het geval van cellulitis betreft het een ophoping van vet in plaats van verkeerde opbouw. De oneffen huid kan ervoor zorgen dat je je hierover onzeker voelt. Er zijn verschillende variabelen die cellulitis (negatief) beïnvloeden.

Er zijn verschillende factoren die cellulitis kunnen veroorzaken of verergeren. Cellulitis komt bijvoorbeeld vaker voor bij vrouwen, doordat vrouwen over het hormoon oestrogeen beschikken. Dit hormoon kan vetopslag bevorderen. Hetzelfde geldt eigenlijk voor de genen die je van je ouders meekrijgt. Als je ouders last van cellulitis hebben, dan is de kans groter dat jij het ook krijgt dan bij iemand waar dit niet het geval is. Verder is roken slecht voor de huid. Dit is ook een van de redenen van de putten in de huid.

Tot slot wordt cellulitis wordt vaak erger met de leeftijd. Dit is te wijten aan de vermindering van de elasticiteit van de huid. Een minder elastische huid wordt gemakkelijker naar binnen getrokken in de richting van de vetcellen.

Heb ik cellulitis of lipoedeem?

Bij cellulitis ziet de huid van de dijen, heupen en billen er kuiltjes uit en krijgt het een “sinaasappelhuid”. Lipoedeem wordt daarentegen meestal gekenmerkt door zwelling van de aangetaste ledematen en wordt veroorzaakt door abnormale vetcellen. Je kunt lipoedeem chirurgisch behandelen bij verschillende klinieken. Het veranderen van een leefstijl heeft voor deze kwaal helaas weinig effect. Uiteraard is een gezonde levensstijl wel aangeraden voor je algemene gezondheid.

Gerelateerde berichten

Mesotherapie bij haaruitval: veelgestelde vragen

Mesotherapie is een techniek die gebruik maakt van injecties van vitaminen, enzymen, hormonen en plantenextracten om de huid te verjongen en aan te...

Lees meer

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden