Zorg only

Wat moet je weten over orthopedie?

Geplaatst op

Wanneer je klachten hebt aan spieren of gewrichten, dan kan je doorverwezen worden naar de afdeling orthopedie. Wat is orthopedie eigenlijk? Daar gaan we het over hebben in deze blog.

Wat is orthopedie?

Orthopedie is een van de oudste vormen van geneeskunde, bij deze vorm van geneeskunde behandelt de orthopeed aandoeningen aan het steun- en bewegingsapparaat van het lichaam.

Orthopedietechniek

Wanneer je te maken hebt met een lichamelijke handicap die veroorzaakt is door bijvoorbeeld een ziekte, een ongeval of een aangeboren afwijking, wordt je wel eens belemmerd in het dagelijks leven. De oplossing hiervoor is orthopedietechniek, een opmaat gemaakt hulpmiddel zoals een prothese of orthese kan de functies van je lichaam verbeteren en ondersteunen. Hierdoor wordt je minder belemmerd en kun je meer dingen zelfstandig.

Orthopedische behandeling

Het doel van een orthopedische behandeling, is het herstellen van lichaamsfuncties en het verbeteren van de kwaliteit van leven. Er zijn twee soorten behandelingen: een operatieve behandeling en een conservatieve behandeling. De operatieve behandelingen zijn behandelingen als: een kunstheup of kunstknie plaatsen. Voorbeelden van de conservatieve behandelingen zijn: een breuk zetten en de arm of het been gipsen, braces aanmeten, een uit de kom geschoten schouder terugplaatsen.

Wat is het resultaat van een orthopedische behandeling?

Een orthopeed richt zich op het verminderen van twee dingen: pijn, want wie minder pijn heeft beweegt meer en is mobieler. Het kan helaas gebeuren dat je klachten niet helemaal verdwijnen. Wanneer je bijvoorbeeld een versleten knie hebt, dan kan deze volledig herstellen na een operatie met een kunstknie. Behandelingen voor bepaalde soorten rugpijn, zoals slijtage van de wervelkolom, bestaat de kans dat je pijn niet helemaal verholpen kan worden. De pijn wordt dan wel verminderd.

Orthopedie is dus een van de oudste vormen van geneeskunde, waarbij aandoeningen aan het steun- en bewegingsapparaat van het lichaam behandeld worden. Er zijn twee verschillende soorten behandelingen: een operatieve behandeling en een conservatieve behandeling. De behandelingen worden gericht op het verminderen van pijn en het herstellen van de mobiliteit.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden