Zorg only

Zelf tanden bleken: Wat werkt? Wat werkt niet?

Geplaatst op

Je vindt dat je glimlach een oppepper kan gebruiken, maar je wilt geen tijd of geld investeren in behandelingen bij een tandarts? Je wordt ook niet overtuigd door gels of strips van drogisterijen. Sommige natuurlijke geneesmiddelen zijn veilig en kunnen je tanden witter maken. Ontdek wat je het beste kunt doen en welke methoden niet de moeite waard zijn.

Poetsen en flossen

Goede mondhygiëne is een beproefde methode om je glimlach op zijn best te houden. Tandpasta’s polijsten zachtjes de vlekken van het oppervlak van uw tanden. Witmakende tandpasta’s werken op dezelfde manier met meer ingrediënten; ze bleken je tanden dus niet. Flossen zorgt ervoor dat voedsel en bacteriën die kunnen verharden tot plak, waardoor je tanden er dof en donkerder uitzien.

Oliespoelen

Deze techniek is populair in de Ayurvedische geneeskunde. Je spoelt je mond 20 minuten lang met een eetlepel olie (zoals sesam-, kokos- of olijfolie) om bacteriën eruit te “trekken”. Een recente studie heeft uitgewezen dat het gebruik van kokosolie tandbederf kan voorkomen, maar er is geen onderzoek gedaan om te verklaren waardoor het werkt.

Soda

Behalve dat het helpt om het beslag te doen rijzen, is soda ook een mild schuurmiddel dat vlekken wegveegt. Je zou kunnen proberen om een doe-het-zelf pasta van bakpoeder te gebruiken, maar je zult waarschijnlijk betere resultaten krijgen door over te schakelen op een tandpasta met natriumbicarbonaat. Studies tonen aan dat borstelen met producten die natriumcarbonaat bevatten, na verloop van tijd zal werken op vlekken aan het oppervlak.

Appels, Ananassen, Aardbeien, Aardbeien

Appelzuur in appels stimuleert het speeksel om zuren weg te spoelen. Tandpasta met bromelaïne, een bestanddeel van ananas, helpt de tanden te bleken. Maar er is geen bewijs dat het eten van deze vruchten je glimlach zal doen stralen. Sla de aardbeien ook over. Een studie in de operatieve tandheelkunde heeft uitgewezen dat het borstelen met een mengsel van deze vruchten en het bakken van soda geen witmakende effecten heeft. Erger nog, het citroenzuur in aardbeien kan het glazuur, de buitenste schil van je tand, afbreken.

Gerelateerde berichten

Hoe het wordt uitgevoerd: wortelkanaalbehandeling

De wortelkanaalbehandeling wordt uitgevoerd (op advies van je tandarts in amstelveen) tijdens 2 of meer behandelingen. Een wortelkanaalbehandeling...

Lees meer

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden